Kawa jest dobra dla zdrowia — ale czy jest lepsza niż herbata?

5/5 - (4 votes)

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jakie są zalety kawy? Badania wykazały, że picie kawy ma wiele pozytywnych skutków dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Jest to szczególnie ważne, jeśli cierpisz na jakąkolwiek dolegliwość związaną z kawą, tak jak ja cierpię na dnę moczanową. Korzyści płynące z kawy są głównie związane z właściwościami kawy. Przyjrzyjmy się bliżej niektórym korzyściom.

W oddzielnym badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Neurologii Johna Hopkinsa odkryto, że osoby pijące kawę rzadziej cierpią na chorobę Alzheimera. Dzieje się tak, ponieważ kawa podnosi poziom „dobrego cholesterolu” we krwi, co pomaga organizmowi w ochronie komórek nerwowych. Inną substancją znajdującą się w kawie jest „przeciwutleniacz”. Przeciwutleniacze pomagają zapobiegać uszkodzeniom organizmu przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do starzenia.

Badania wykazały również, że osoby pijące kawę są bardziej czujne i energiczne. Dzieje się tak, ponieważ kawa zawiera wysokie stężenie kofeiny. Kofeina zwiększa poziom energii i uwalnia do organizmu serotoninę, substancję chemiczną zapewniającą dobre samopoczucie. Serotonina to kolejny neuroprzekaźnik, który pomaga w relaksacji, śnie i innych czynnościach. Większa ilość serotoniny oznacza, że ​​będziesz mniej podatny na zmęczenie i poczujesz się lepiej. Badania wykazały, że kofeina może również zmniejszać pragnienie jedzenia i zwiększać poziom energii w ciągu dnia.

Kolejna zaleta kawy jest związana z chorobą Alzheimera. Spożywając duże ilości kofeiny, narażasz się na większe ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Dzieje się tak, ponieważ kofeina jest znana jako inhibitor C-końca, co oznacza, że ​​zatrzymuje konwersję acetylocholiny, neuroprzekaźnika, do acetylocholiny. Acetylocholina jest jedną z podstawowych substancji chemicznych, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu, utrzymując aktywność komórek nerwowych.

Trzecią zaletą kawy jest jej zdolność do zmniejszania ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. W badaniach picie filiżanki lub dwóch kawy każdego dnia obniżyło ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Zmniejszone ryzyko cukrzycy może być częściowo spowodowane obecnością w kawie przeciwutleniaczy. Badania wskazują również, że osoby regularnie pijące kawę rzadziej zachorowały na choroby serca. Wynika to prawdopodobnie z faktu, że kawa zawiera przeciwutleniacz zwany EGCG, który zmniejsza powstawanie złego cholesterolu w organizmie, co może powodować zatkanie tętnic i wzrost ciśnienia krwi.

Podsumowując, najnowsze badania dotyczące właściwości filiżanek pijących kawę pokazują, że są one korzystne dla naszego zdrowia. Jednak, podobnie jak wszystkie produkty spożywcze i napoje, niektóre aspekty tego napoju są lepsze od innych. Nadmierne picie nie jest dobre dla twojego organizmu, więc musisz uważać na to, ile pijesz. Aby czerpać korzyści, potrzebujesz co najmniej trzech filiżanek kawy dziennie, chociaż korzystne działanie tych właściwości może być silniejsze, jeśli zaparzysz własną specjalną mieszankę Javy.